czwartek, 14 czerwca 2018

Pokrzywa - przepisy kulinarne

Sok z pokrzywy dla zdrowia i urody
4 łyżki świeżych liści  pokrzywy wycisnąć w wyciskarce lub rozdrobnić mikserem elektrycznym, dodać trochę przegotowanej wody. Wystarczy pić 1-2 łyżki dziennie dla oczyszczenia i wzmocnienia organizmu i wątroby, poprawy morfologii krwi i …odmłodzenia. Już po 2 tygodniach stosowania cera nabiera ładnego koloru, staje się świeża i odżywiona znikają pryszcze i trądzik.
Można również sok z pokrzywy łączyć z innymi sokami ze świeżych owoców i warzyw np. z marchwi lub jabłek , przy wycieńczeniu organizmu po przebytych chorobach, osłabieniu, chorobach nowotworowych itd.

Jak zrobić sok z pokrzywy i jak zakonserwować by zachował właściwości
Sok z pokrzywy jest najcenniejszym, najbardziej skoncentrowanym, najsilniej działającym preparatem z pokrzywy. Niezastąpiony w leczeniu niedokrwistości, anemii, chorób nerek i pęcherza moczowego, prostaty, a także przy oczyszczaniu krwi, detoksie i wzmacnianiu osłabionego organizmu.
Sok z pokrzywy aktywizuje pracę układu odpornościowego, pobudza tworzenie interferonów – naturalnej broni przeciwko wirusom, pobudza metabolizm, działa przeciwzakrzepowo, regeneruje organy wewnętrzne, usprawnia pracę trzustki i silnie wzmacnia organizm w okresie osłabienia, przemęczenia, rekonwalescencji. Stanowi niezastąpiony środek na odtrucie organizmu z toksyn i szkodliwych metabolitów np. kwasu moczowego czy chlorków.
Tradycyjnie w medycynie ludowej sok z pokrzywy podawano przy niedokrwistości, anemii, w celu oczyszczenia krwi i odtruwaniu z toksyn, a także osobom słabym, schorowanym, po przebytych złamaniach kości – przyspiesza ich zrastanie. Po kuracji sokiem możemy spodziewać się odzyskania energii i sił witalnych, poprawy stanu włosów, skóry, odzyskania zdrowego kolorytu cery.
Najlepszym surowcem do uzyskania soku jest majowa pokrzywa zebrana przed okresem kwitnienia z czystych stanowisk z dala od terenów przemysłowych, wyciskana w wyciskarce wolnoobrotowej lub ręcznie przy pomocy maszynki do mięsa. Lepiej nie używać sokowirówki – sok będzie mniej skutecznie działał.
Jak zrobić sok z pokrzywy
Świeżo zebraną pokrzywę wraz z łodygami umieścić na plastikowym sicie, polać gorącą wodą ale nie wrzątkiem, by nie zniszczyć witamin. Kiedy pędy pokrzywy trochę odsączą się z wody przepuścić je przez maszynkę do mięsa a następnie z miazgi wycisnąć sok przy pomocy czystej gazy. Można wycisnąć w ten sposób sok bez polewania gorącą wodą, ale otrzymamy dużo mniej soku. Uzyskany sok przechowywać w lodówce do 2 dni.
Kurację rozpocząć od 1 łyżeczki soku 3 x dziennie po posiłkach, zmieszany w proporcji 1:1 z wodą. Po tygodniu zwiększyć dawkę do 1 łyżki 3 x dziennie. Kuracja powinna trwać minimum 3 tygodnie.
Jak zakonserwować sok z pokrzywy
Codzienna zabawa z wyciskaniem soku może być męcząca, toteż by uzyskać pewną trwałość należy go zakonserwować np. miodem pszczelim. Do tego celu najlepiej nadaje się lipowy, wielokwiatowy, spadziowy lub inny wybrany pod kątem dolegliwości.
Na 1 szklankę soku przeznaczyć trzeba 2 szklanki miodu, najlepiej płynnego – łatwiej się wymiesza. Po wymieszaniu przelać do niewielkich wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce. Przed każdym zastosowaniem zawiesinę zamieszać. Inne formy konserwowania jak zamrażanie i pasteryzacja osłabiają działanie preparatu.

Sałatka wiosenna z pokrzywy i mniszka
Garść młodych liści pokrzywy posiekać, dodać posiekaną małą cebulkę, skropić 1-2 łyżkami soku świeżo wyciśniętego z cytryny, dodać łyżkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Z wierzchu posypać 2 garściami posiekanych zielonych części mniszka i orzechami włoskimi.

Sałatka witaminowa wspomagająca odchudzanie
Garść liści młodej pokrzywy
1 łodyga selera naciowego
1 ogórek
1 jajko na twardo
pieprz kolorowy, sól kamienna, olej lniany lub oliwa z oliwy
Młode listki pokrzywy przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odsączenia. Seler pokroić w paseczki, ogórek w kostkę. Jajko ugotowane na twardo drobno pokroić. Wymieszać seler i ogórek, dodać liście pokrzywy, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą. Schłodzić w lodówce.
Sałatka dostarcza całą gamę witamin i minerałów, korzystnie wpływa na układ trawienny, pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia retencję wody, wspomaga odchudzanie.
Uwaga: Ogórek można zastąpić pomidorami, a sałatkę doprawić dodatkowo pokruszonym serem typu feta

Zupa z pokrzywy na anemię
50 dag młodych liści pokrzywy
2 ząbki czosnku
½ litra wywaru z włoszczyzny
4 ziemniaki
½ szklanki śmietany
1 łyżka oliwy lub masła
1 łyżka mąki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
Sparzoną pokrzywę i czosnek posiekać i poddusić na maśle lub oliwie, zmiksować na krem i zalać wywarem z jarzyn. Po zagotowaniu zagęścić mąką, dodać śmietanę, ugotowane uprzednio ziemniaki i przyprawić. Można dodać jajko na twardo.

Zupa pomidorowa z pokrzywą
2 garście młodych liści pokrzywy
3 pomidory lub 1 puszkę
1 cebula
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
Pokrzywę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Na gorącym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, dorzucić pokrzywy i dodać ½ litra gorącej wody.
Gotować 5 minut. Dołożyć pomidory i gotować kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem.

Placki pokrzywowe
3-4 szklanki młodych liści pokrzywy
2 jajka
Szklanka mąki mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej
woda, sól, pieprz
Umyte i osuszone świeże liście pokrzywy drobno posiekać. Dodać resztę składników i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę tak by ciasto było kleiste. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z jednej kopiatej łyżki ciasta z obydwu stron.

UWAGA:
Stosując kurację pokrzywą należy zachować ostrożność, kontrolując parametry w przypadku zażywania leków przeciwzakrzepowych, na nadciśnienie, diuretyków i przeciwcukrzycowych.

http://sekrety-zdrowia.org
pl.wikipedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz