Sok z
pokrzywy dla zdrowia i urody
4 łyżki
świeżych liści pokrzywy wycisnąć w wyciskarce lub rozdrobnić mikserem
elektrycznym, dodać trochę przegotowanej wody. Wystarczy pić 1-2 łyżki dziennie
dla oczyszczenia i wzmocnienia organizmu i wątroby, poprawy morfologii krwi i
…odmłodzenia. Już po 2 tygodniach stosowania cera nabiera ładnego koloru, staje
się świeża i odżywiona znikają pryszcze i trądzik.
Można również sok z pokrzywy łączyć z innymi sokami ze świeżych owoców i warzyw np. z marchwi lub jabłek , przy wycieńczeniu organizmu po przebytych chorobach, osłabieniu, chorobach nowotworowych itd.
Można również sok z pokrzywy łączyć z innymi sokami ze świeżych owoców i warzyw np. z marchwi lub jabłek , przy wycieńczeniu organizmu po przebytych chorobach, osłabieniu, chorobach nowotworowych itd.
Jak
zrobić sok z pokrzywy i jak zakonserwować by zachował właściwości
Sok z
pokrzywy jest
najcenniejszym, najbardziej skoncentrowanym, najsilniej działającym preparatem
z pokrzywy. Niezastąpiony w leczeniu niedokrwistości, anemii, chorób nerek i
pęcherza moczowego, prostaty, a także przy oczyszczaniu krwi, detoksie i
wzmacnianiu osłabionego organizmu.
Sok z
pokrzywy aktywizuje pracę układu odpornościowego, pobudza tworzenie
interferonów – naturalnej broni przeciwko wirusom, pobudza metabolizm, działa
przeciwzakrzepowo, regeneruje organy wewnętrzne, usprawnia pracę trzustki i
silnie wzmacnia organizm w okresie osłabienia, przemęczenia, rekonwalescencji.
Stanowi niezastąpiony środek na odtrucie organizmu z toksyn i szkodliwych
metabolitów np. kwasu moczowego czy chlorków.
Tradycyjnie
w medycynie ludowej sok z pokrzywy podawano przy niedokrwistości, anemii,
w celu oczyszczenia krwi i odtruwaniu z toksyn, a także osobom słabym,
schorowanym, po przebytych złamaniach kości – przyspiesza ich zrastanie.
Po kuracji sokiem możemy spodziewać się odzyskania energii i sił witalnych, poprawy
stanu włosów, skóry, odzyskania zdrowego kolorytu cery.
Najlepszym
surowcem do uzyskania soku jest majowa pokrzywa zebrana przed okresem
kwitnienia z czystych stanowisk z dala od terenów przemysłowych, wyciskana w
wyciskarce wolnoobrotowej lub ręcznie przy pomocy maszynki do mięsa. Lepiej nie
używać sokowirówki – sok będzie mniej skutecznie działał.
Jak
zrobić sok z pokrzywy
Świeżo
zebraną pokrzywę wraz z łodygami umieścić na plastikowym sicie, polać gorącą
wodą ale nie wrzątkiem, by nie zniszczyć witamin. Kiedy pędy pokrzywy trochę
odsączą się z wody przepuścić je przez maszynkę do mięsa a następnie z miazgi
wycisnąć sok przy pomocy czystej gazy. Można wycisnąć w ten sposób sok bez
polewania gorącą wodą, ale otrzymamy dużo mniej soku. Uzyskany sok przechowywać
w lodówce do 2 dni.
Kurację
rozpocząć od 1 łyżeczki soku 3 x dziennie po posiłkach, zmieszany w proporcji
1:1 z wodą. Po tygodniu zwiększyć dawkę do 1 łyżki 3 x dziennie. Kuracja
powinna trwać minimum 3 tygodnie.
Jak
zakonserwować sok z pokrzywy
Codzienna
zabawa z wyciskaniem soku może być męcząca, toteż by uzyskać pewną trwałość
należy go zakonserwować np. miodem pszczelim. Do tego celu najlepiej nadaje się
lipowy, wielokwiatowy, spadziowy lub inny wybrany pod kątem dolegliwości.
Na 1
szklankę soku przeznaczyć trzeba 2 szklanki miodu, najlepiej płynnego – łatwiej
się wymiesza. Po wymieszaniu przelać do niewielkich wyparzonych słoiczków,
szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce. Przed każdym zastosowaniem zawiesinę
zamieszać. Inne formy konserwowania jak zamrażanie i pasteryzacja osłabiają
działanie preparatu.
Sałatka
wiosenna z pokrzywy i mniszka
Garść
młodych liści pokrzywy posiekać, dodać posiekaną małą cebulkę,
skropić 1-2 łyżkami soku świeżo wyciśniętego z cytryny, dodać łyżkę
oleju lnianego lub oliwy z oliwek. Z wierzchu posypać 2 garściami posiekanych
zielonych części mniszka i orzechami włoskimi.
Sałatka
witaminowa wspomagająca odchudzanie
Garść
liści młodej pokrzywy
1 łodyga
selera naciowego
1 ogórek
1 jajko
na twardo
pieprz
kolorowy, sól kamienna, olej lniany lub oliwa z oliwy
Młode
listki pokrzywy przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odsączenia. Seler
pokroić w paseczki, ogórek w kostkę. Jajko ugotowane na twardo drobno pokroić.
Wymieszać seler i ogórek, dodać liście pokrzywy, doprawić solą, świeżo
zmielonym pieprzem i oliwą. Schłodzić w lodówce.
Sałatka
dostarcza całą gamę witamin i minerałów, korzystnie wpływa na układ trawienny,
pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia retencję wody, wspomaga
odchudzanie.
Uwaga:
Ogórek można zastąpić pomidorami, a sałatkę doprawić dodatkowo pokruszonym
serem typu feta
Zupa z
pokrzywy na anemię
50 dag
młodych liści pokrzywy
2 ząbki
czosnku
½ litra
wywaru z włoszczyzny
4
ziemniaki
½
szklanki śmietany
1 łyżka
oliwy lub masła
1 łyżka
mąki
Przyprawy
do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
Sparzoną
pokrzywę i czosnek posiekać i poddusić na maśle lub oliwie, zmiksować na krem i
zalać wywarem z jarzyn. Po zagotowaniu zagęścić mąką, dodać śmietanę, ugotowane
uprzednio ziemniaki i przyprawić. Można dodać jajko na twardo.
Zupa
pomidorowa z pokrzywą
2 garście
młodych liści pokrzywy
3
pomidory lub 1 puszkę
1 cebula
2 łyżki
masła lub oliwy z oliwek
sól,
pieprz
Pokrzywę
posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Na gorącym tłuszczu
podsmażyć posiekaną cebulę, dorzucić pokrzywy i dodać ½ litra gorącej wody.
Gotować 5
minut. Dołożyć pomidory i gotować kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem.
Placki
pokrzywowe
3-4
szklanki młodych liści pokrzywy
2 jajka
Szklanka
mąki mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej
woda,
sól, pieprz
Umyte i
osuszone świeże liście pokrzywy drobno posiekać. Dodać resztę składników i
wymieszać. Stopniowo dodawać wodę tak by ciasto było kleiste. Na patelni
rozgrzać olej i smażyć placuszki z jednej kopiatej łyżki ciasta z obydwu
stron.
UWAGA:
Stosując
kurację pokrzywą należy zachować ostrożność, kontrolując parametry w przypadku
zażywania leków przeciwzakrzepowych, na nadciśnienie, diuretyków i
przeciwcukrzycowych.
http://sekrety-zdrowia.org
pl.wikipedia.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz