czwartek, 14 czerwca 2018

Pokrzywa zwyczajna (Urtica L.)

Przez niektórych uważana za zwykły chwast, kojarzony z bąblami, przez innych cenne lekarstwo i znakomity kosmetyk.
Pokrzywa jest jednym z ziół, które można stosować codziennie, wspomagająco działa cała roślina – liście, korzeń jak i owoce zwane orzeszkami.


Maj jest najlepszym miesiącem na zbieranie młodych pędów pokrzywy, właśnie teraz zawierają one najwięcej wartościowych substancji. Liście pokrzywy są bogate w białko, zawierają duże ilości  żelaza, magnez, potas, mangan, wapń, chlorofil, histaminę, witaminy A,B C, beta karoten i wiele innych pierwiastków śladowych
Tradycyjnie w medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu niedokrwistości i anemii, niedoborach żelaza, oczyszczaniu krwi, przywracaniu sił  witalnych, leczeniu reumatyzmu, chorób dróg moczowych, nieżytach przewodu pokarmowego i wszystkich dolegliwościach spowodowanych zakwaszeniem i zatoksycznieniem organizmu.
Z pokrzywy, można pić herbatki i napary a jeszcze lepiej wyciskać soki wtedy zachowane są wszystkie enzymy. Młode liście pokrzywy po sparzeniu można stosować w kuchni, jako dodatek do sałatek, twarożków, zup, gulaszów, potraw z jajek, past  lub po prostu przygotować zamiast szpinaku z masłem i czosnkiem.
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) nie jest zwykłym chwastem. To wyjątkowa roślina, która, dzięki swoim właściwościom leczniczym, od wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Pokrzywa zwyczajna rośnie dziko praktycznie wszędzie – w lasach, ogrodach, zaroślach, na polanach, przydrożach i pastwiskach. Z tego powodu przez niektórych jest uważana za chwast, jednak w rzeczywistości pokrzywa to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych.


Pokrzywa – pozyskiwanie i suszenie surowca
Surowcem leczniczym pokrzywy są liście pokrzywy (Folium Urticae), które zbiera się od czerwca do września. W lecznictwie wykorzystuje się także korzenie pokrzywy (Radix Urticae), które wykopuje się jesienią lub wczesną wiosną i suszy w temperaturze do 40 st. C.
Skład i właściwości pokrzywy
Pokrzywa właściwości zdrowotne: pokrzywa jest bogata w witaminy A, K, B2, C, a także zwiera minerały (m.in. magnez, wapń, siarkę, żelazo) oraz kwasy organiczne, garbniki, fitosterole i wiele innych substancji. Dzięki temu pokrzywa ma właściwości lecznicze i jest traktowana jak panaceum na wiele dolegliwości.
Pokrzywa to nie tylko chwast – jest jednym z ziół, które można stosować codziennie, nawet nie myśląc o tym jakie ma właściwości a tak będzie pomagać.
Wspomagająco działa cała roślina – liście, korzeń jak i owoce zwane orzeszkami – to cenne lekarstwo i znakomity kosmetyk.
Pokrzywa majowa to prawdziwy superfood zawiera najwięcej wartościowych substancji. Każdy zielarz wie, że najskuteczniej działa pokrzywa zbierana od końca kwietnia do początku czerwca. Po sezonie warto sięgać po herbatki z suszu.
Liście pokrzywy są bogate w białko, zawierają duże ilości dobrze przyswajanego żelaza, kwas foliowy, krzem,  magnez, potas, mangan, wapń, chlorofil, histaminę, witaminy A,B C,K beta karoten i wiele innych pierwiastków śladowych. Duża ilości chlorofilu zapobiega niedokrwistości.
Tradycyjnie w medycynie ludowej pokrzywa jest stosowana w leczeniu niedokrwistości i anemii, niedoborach żelaza, osłabieniu organizmu, oczyszczaniu krwi, przywracaniu sił witalnych, leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, chorobach nerek, dróg moczowych,  łagodnym przeroście prostaty, wątroby, nieżytach przewodu pokarmowego i wszystkich dolegliwościach spowodowanych zakwaszeniem i toksynami.
Pokrzywa jest idealna po kuracji antybiotykowej, wycieńczeniu, przebytych długotrwałych chorobach, zatruciach metalami ciężkimi. Nie tylko wzmacnia i oczyszcza organizm – poprawia stan skóry i włosów i przedłuża młodość.


Ze świeżej lub suszonej pokrzywy można pić herbatki, a jeszcze lepiej ze świeżo zerwanej wyciskać soki wtedy zachowane są wszystkie enzymy.

Młode liście po sparzeniu można stosować w kuchni jako dodatek do sałatek, twarożków, zup, gulaszów, potraw z jajek, past lub po prostu przyrządzić tak jak szpinak z masłem i czosnkiem. Do zup i sosów ścinamy młode pędy, kiedy wyrosną do 10-15 cm.

Pokrzywa - przepisy lecznicze 


Pokrzywa - przepisy kulinarne 


http://sekrety-zdrowia.org
pl.wikipedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz