Syrop z
kwiatów czarnego bzu
5 litrów
kwiatu
5 litrów
wody
2,5 kg
cukru
4 cytryny
Kwiatostany
oczyścić, oberwać łodyżki, same kwiaty zmielić w maszynce do mięsa. Miazgę
zalać w garnku wodą, dodać sok wyciśnięty z cytryn, zagotować. Odstawić na noc,
następnego dnia przecedzić, ponownie zagotować dodając cukier, całość wymieszać
i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.
Dodawać do herbaty lub wody 2 x dziennie po 4-5 łyżek. Stosować w czasie
infekcji lub profilaktycznie dla wzmocnienia odporności.
Herbatka
z kwiatów czarnego bzu
Łyżkę
kwiatów czarnego bzu zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i
gotować na małym ogniu 5 minut. Odstaw pod przykryciem na 15 minut, przecedzić.
Pić 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki w czasie przeziębienia, infekcji, jako
środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.
Szampan z
kwiatów czarnego bzu
15
baldachów świeżo zerwanych kwiatów
6 litrów
wody
4 cytryny
700 g
cukru
2 łyżki
octu jabłkowego
Zagotować
1 litr wody z cukrem, pozostałe składniki umieścić w gąsiorze. Dolać ciepłą
osłodzoną wodę. Odstawić na 7 dni. Kiedy pojawi się piana przerzedzić i rozlać
do butelek. Napój ma lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak, jest lekko gazowany i
zawiera ok 1% alkoholu.
Świeże
kwiaty można dodawać do ciasta naleśnikowego i smażyć racuszki. Suszone dodawać
do mieszanek ziołowych.
Tonik z
kwiatu czarnego bzu
15
baldachów kwiatów zalać 1/2 litra wrzątku, odstawić na dobę pod przykryciem.
Przefiltrować dodać szklankę octu jabłkowego i przelać do wyparzonych
buteleczek. Używać 2 razy dziennie. Tonik ma właściwości przeciwzapalne, ściągające,
odświeża, wygładza i zmiękcza cerę.
Syrop z
owoców czarnego bzu na kaszel i gorączkę
Dojrzałe
owoce bzu
Cukier
trzcinowy
Goździki,
gałka muszkatołowa, laska cynamonu
Z
baldaszków wyskubać 4 garści zdrowych owoców, opłukać umieścić w garnku z
niewielką ilością wody. Podgrzewać aż na owocach zacznie pękać skórka.
Następnie przestudzony bez przetrzeć przez sitko, do musu dodać 4 łyżki stołowe
cukru, gotować mieszając aż cukier się rozpuści a syrop przybierze gęstą
konsystencję. Zetrzeć na proszek kilka goździków, trochę gałki i cynamonu i
doprawić napój. Przelać do małych, szczelnych słoiczków. Stosować po 1 łyżeczce
kilka razy dziennie.
Uniwersalny
sok z owoców czarnego bzu
Wziąć
taką samą ilość owoców i cukru np. po 1 kg
Świeże
owoce opłukać. Po osączeniu układać warstwami w słoju przesypując cukrem.
Liczba warstw jest dowolne, ważne by ostania warstwa była posypana cukrem. Słój
przykryć szczelnie gazą, założyć gumkę. Odstawić na 3 tygodnie w przewiewnym
miejscu.
Po tym
czasie przecedzić, sok wlać do garnka i mieszając podgrzewać, nie dopuszczając
do wrzenia aż do zniknięcia piany. Przelać do gorących wyparzonych słoiczków,
szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem, okryć kocykiem.
Taki sok
wzmacnia odporność i układ nerwowy, reguluje przemianę materii, działa lekko
przeczyszczająco, poprawia krążenie, przy przeziębieniu obniża gorączkę.
Pomocny przy zapaleniu stawów, korzonków, zapaleniach dróg oddechowych, bólach
kostnych i stawowych, reumatyzmie. Zażywać po 1 łyżce co 3 godziny.
Kisiel z
czarnego bzu na zaparcia
25 dag
owoców czarnego bzu wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku, Zagotować,
przetrzeć przez sitko, dodać kilka łyżeczek cukru. Łyżkę mąki ziemniaczanej
rozbełtać w zimnej wodzie i dodać do pozostałych składników. Jeśli za gęsty
można dodać wody. Jeść na ciepło lub zimno przy zaparciach.
Suszone
owoce czarnego bzu
Na
biegunkę
Co 2
godziny jeść kilkanaście suszonych owoców, normują stolec i łagodzą bóle
brzucha.
Na
migrenę
4 łyżki
suszonych owoców zalać szklanką wody, gotować 15 minut pod przykryciem.
Odstawić na kwadrans, pić po kilka łyków w ciągu dnia.
Odwar z
owoców świeżych lub suszonych
1-2 łyżki
owoców zalać szklanką zimnej wody. Gotować powoli pod przykryciem 5 minut.
Odcedzony pić po 1/2 szklanki 3 x dziennie w celu odtrucia organizmu z toksyn,
jako środek moczopędny, ułatwiający wypróżnienie i pomocniczo przeciwbólowy.
Napój
odchudzający
Wymieszać
60 g owoców bzu czarnego i 40 g kory kruszyny. Rano łyżkę mieszanki
zalać 1 szklanką zimnej, przegotowanej wody i pozostawiać do wieczora, po
czym gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, odcedzić. Pić
ciepły, codziennie przed snem przez 6 tygodni.
http://sekrety-zdrowia.org
https://pl.wikipedia.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz