piątek, 15 czerwca 2018

Czarny bez - przepisy lecznicze

Syrop z kwiatów czarnego bzu
5 litrów kwiatu
5 litrów wody
2,5 kg cukru
4 cytryny
Kwiatostany oczyścić, oberwać łodyżki, same kwiaty zmielić w maszynce do mięsa. Miazgę zalać w garnku wodą, dodać sok wyciśnięty z cytryn, zagotować. Odstawić na noc, następnego dnia przecedzić, ponownie zagotować dodając cukier, całość wymieszać i przelać do wyparzonych butelek. Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu. Dodawać do herbaty lub wody 2 x dziennie po 4-5 łyżek. Stosować w czasie infekcji lub profilaktycznie dla wzmocnienia odporności.



Herbatka z kwiatów czarnego bzu
Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalać szklanką zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut. Odstaw pod przykryciem na 15 minut, przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki w czasie przeziębienia, infekcji, jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

Szampan z kwiatów czarnego bzu
15 baldachów świeżo zerwanych kwiatów
6 litrów wody
4 cytryny
700 g cukru
2 łyżki octu jabłkowego
Zagotować 1 litr wody z cukrem, pozostałe składniki umieścić w gąsiorze. Dolać ciepłą osłodzoną wodę. Odstawić na 7 dni. Kiedy pojawi się piana przerzedzić i rozlać do butelek. Napój ma lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak, jest lekko gazowany i zawiera ok 1% alkoholu.
Świeże kwiaty można dodawać do ciasta naleśnikowego i smażyć racuszki. Suszone dodawać do mieszanek ziołowych.

Tonik z kwiatu czarnego bzu
15 baldachów kwiatów zalać 1/2 litra wrzątku, odstawić na dobę pod przykryciem. Przefiltrować dodać szklankę octu jabłkowego i przelać do wyparzonych buteleczek. Używać 2 razy dziennie. Tonik ma właściwości przeciwzapalne, ściągające, odświeża, wygładza i zmiękcza cerę.

Syrop z owoców czarnego bzu na kaszel i gorączkę
Dojrzałe owoce bzu
Cukier trzcinowy
Goździki, gałka muszkatołowa, laska cynamonu
Z baldaszków wyskubać 4 garści zdrowych owoców, opłukać umieścić w garnku z niewielką ilością wody. Podgrzewać aż na owocach zacznie pękać skórka. Następnie przestudzony bez przetrzeć przez sitko, do musu dodać 4 łyżki stołowe cukru, gotować mieszając aż cukier się rozpuści a syrop przybierze gęstą konsystencję. Zetrzeć na proszek kilka goździków, trochę gałki i cynamonu i doprawić napój. Przelać do małych, szczelnych słoiczków. Stosować po 1 łyżeczce kilka razy dziennie.

Uniwersalny sok z owoców czarnego bzu
Wziąć taką samą ilość owoców i cukru np. po 1 kg
Świeże owoce opłukać. Po osączeniu układać warstwami w słoju przesypując cukrem. Liczba warstw jest dowolne, ważne by ostania warstwa była posypana cukrem. Słój przykryć szczelnie gazą, założyć gumkę. Odstawić na 3 tygodnie w przewiewnym miejscu.
Po tym czasie przecedzić, sok wlać do garnka i mieszając podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia aż do zniknięcia piany. Przelać do gorących wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem, okryć kocykiem.
Taki sok wzmacnia odporność i układ nerwowy, reguluje przemianę materii, działa lekko przeczyszczająco, poprawia krążenie, przy przeziębieniu obniża gorączkę. Pomocny przy zapaleniu stawów, korzonków, zapaleniach dróg oddechowych, bólach kostnych i stawowych, reumatyzmie. Zażywać po 1 łyżce co 3 godziny.

Kisiel z czarnego bzu na zaparcia
25 dag owoców czarnego bzu wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku, Zagotować, przetrzeć przez sitko, dodać kilka łyżeczek cukru. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozbełtać w zimnej wodzie i dodać do pozostałych składników. Jeśli za gęsty można dodać wody. Jeść na ciepło lub zimno przy zaparciach.

Suszone owoce czarnego bzu
Na biegunkę
Co 2 godziny jeść kilkanaście suszonych owoców, normują stolec i łagodzą bóle brzucha.
Na migrenę
4 łyżki suszonych owoców zalać szklanką wody, gotować 15 minut pod przykryciem. Odstawić na kwadrans, pić po kilka łyków w ciągu dnia.

Odwar z owoców świeżych lub suszonych
1-2 łyżki owoców zalać szklanką zimnej wody. Gotować powoli pod przykryciem 5 minut. Odcedzony pić po 1/2 szklanki 3 x dziennie w celu odtrucia organizmu z toksyn, jako środek moczopędny, ułatwiający wypróżnienie i pomocniczo przeciwbólowy.

Napój odchudzający
Wymieszać 60 g owoców bzu czarnego i 40 g kory kruszyny. Rano łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką zimnej, przegotowanej wody i pozostawiać do wieczora, po czym gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, odcedzić. Pić ciepły, codziennie przed snem przez 6 tygodni.

http://sekrety-zdrowia.org
https://pl.wikipedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz