Podbiał pospolity łac. Tussilago
farfara zwany również podbieliną, końskim kopytem, oślą stopą w medycynie
klasztornej funkcjonował jako ziele na „choroby gorące” ze względu na działanie
przeciwzapalne, chłodzące i powlekające. Mnisi i zakonnicy szczególnie polecali
podbiał na uciążliwy kaszel, gorączkę, choroby płuc, oskrzeli oparzenia skóry,
wrzody i czyraki.
Polska nazwa podbiału pochodzi od słowa biały
jako że liście od spodu ma biało owłosione. Łacińska tussilago pochodzi od
słowa kaszel, co oznacza że podbiał już w starożytności był znanym środkiem
wykrztuśnym. Pliniusz Starszy zalecał wdychanie dymu tlących się liści
podbiału jako skuteczny lek na ostry, suchy kaszel. Polski doktor medycyny i botanik
Syreniusz tak opisuje w swoim słynnym Zielniku zalety podbiału:
Podbiał wszelakim przymiotom ognistym bardzo
jest użyteczny, zwłaszcza liście surowe przykładając albo utarte plastrując, też
z miodem tłuczone a plastrowane (…). Kaszlom suchym i zastarzałym jest wielkim
lekarstwem tak liście jako korzenie na ogień węglisty kładąc, a dym przez lejek
w się biorąc. Gwiżdżotchnącym i dychawicznym, tymże sposobem dym lejkiem w się
biorąc, osobliwym jest ratunkiem.
Już w dawnych czasach dymem z tego zioła okadzano
chorych na astmę. Młode liście przykładano na żylakowate owrzodzenia i
różę na twarzy, roztarte z miodem kładziono na opuchlizny, sok ze świeżych
liści wciągano do nosa, aby pozbyć się uciążliwego kataru.
Ksiądz Kneipp radził:
Bardzo dobrze jest pić herbatę z podbiału dla
oczyszczenia płuc i piersi. Dychawiczność i kaszel bardzo łatwo usuwa się tą
jedyną tylko rośliną, szczególnie gdy skłonność jest do suchot. Liście
przyczepione do płótna lub i same można kłaść na piersi. Wyciągają one
gorącość, wstrzymują osłabienia, usuwają gorączki. Znakomicie działają, gdy je
przyłożysz na otwarte wrzody, odciągają zapalność, zaczerwienienie i wyciągają
szkodliwe pierwiastki na zewnątrz.
Podbiał zawiera dużo śluzu, flawonoidy,
garbniki, olejki eteryczne i szereg substancji czynnych i mikroelementów.
Do celów leczniczych od czerwca do września
zbiera się liście, a od marca do maja kwiaty. Liście trzeba zbierać bez
ogonków, a świeżo rozkwitłe koszyczki kwiatów bez szypułek. Podbiał niektórzy
mylą z lepiężnikiem, który jest znacznie wyższą rośliną, większe
liście i kwiaty. Podbiał można łatwo rozpoznać przecinając ogonek świeżego
liścia, w przekroju wyraźnie witać wiązki ułożone w kształt
podkowy. Przetwory z podbiału skutecznie powlekają i działają przeciwzapalnie
na błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przełyku, łagodzą podrażnienia górnych
dróg oddechowych, ułatwiają odkrztuszanie, działają przeciwzapalnie.
http://sekrety-zdrowia.org
pl.wikipedia.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz