Ze świeżego
mleka (10 litrów) zebrać śmietankę na masło, a resztę mleka ukwasić,
tzn. zostawić w cieple na ok. 12 godzin, czasami na dłużej. Żeby proces ten
przebiegł szybciej, można dodać trochę serwatki lub gotowego zsiadłego mleka.
Gdy powstanie
dość zwięzły skrzep, pokroić go na drobne ziarna. Podgrzewać powoli do
temperatury 40 st. C, ciągle mieszając. Gdy wyraźnie oddzieli się klarowna
serwatka, przełożyć ser do formy, lekko sprasować (kilogramowym
ciężarem) i zostawić do odcieknięcia serwatki ok. 10
godzin.
Następnie
przygotować solankę: 1/2 kg soli rozpuścić w 2 litrach gorącej wody, poczekać
do wystudzenia. Zostawić ser w solance (w lodówce) na 24 godziny.
Po wyjęciu z
solanki osuszyć (można czystą ściereczką albo ręcznikami papierowymi) i
zostawić do dojrzewania na 4-6 tygodni w temperaturze 18-20 st. C.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz