poniedziałek, 25 czerwca 2018

Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare L.)




Ziele wrotyczu wykazuje bardzo różnorodne działanie zdrowotne. Jest świetnym specyfikiem zwalczającym pasożyty wewnętrzne oraz w postaci płukanek zewnętrzne takie jak wszy. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i odkażające dzięki temu jest niezastąpiony przy przeziębieniu i grypie. Działa wspomagająco zwalczając wirusy i bakterie. Wrotycz wykazuje działanie w wielu przypadkach. Wyciąg z tego zioła jest też składnikiem wielu ziołowych leków uspokajających, gdyż działa wyciszająco i antydepresyjnie. Dodatkowo rozluźnia mięśnie i wpływa na ukrwienie organizmu. Ma zbawienne znaczenie dla pracy serca, gdyż wspomaga jego pracę i ułatwia przepływ krwi. Zawarte we wrotyczu substancje zwiększają wydzielanie hormonów, co za tym idzie wzmacniają doznania seksualne, wpływają na ich długość i intensywność, a także redukują bóle głowy.

Materiałem zielarskim jest ziele, kwiaty oraz owoce. Ziele wrotycza zbieramy przed i w czasie kwitnienia rośliny – sezon trwa zatem od maja do czerwca. Uzyskany materiał roślinny suszymy krótko wieszając po kilka gałązek w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu lub – jeżeli nie dysponujemy takimi warunkami – susząc go w ogrzanym do 40 stopni piekarniku.
Po wysuszeniu mielimy całość maszynką do mięsa z dużymi otworami. Po rozdrobnieniu wkładam roślinny materiał do słoja i chowam go w ciemne miejsce.
Kwiaty wrotycza zbieramy w czasie kwitnienia, czyli od lipca do września. Z racji na ich zbicie mogą pojawić się trudności w powolnym suszeniu. Ja idę zatem na łatwiznę i używam otwartego na oścież piekarnika nagrzanego do 40 stopni, przy czym wysuwam często blachę, by proces suszenia nie był zbyt gwałtowny. Po krótkim pobycie w piekarniku wrotyczowe kwiaty przekładamy do słoja, który zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce.
Owoc wrotycza zbieramy we wrześniu i październiku.


ulicaekologiczna.pl
https://pieknojestwtobie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz