Ziele wrotyczu wykazuje bardzo
różnorodne działanie zdrowotne. Jest świetnym specyfikiem zwalczającym pasożyty
wewnętrzne oraz w postaci płukanek zewnętrzne takie jak wszy. Dodatkowo
wykazuje działanie przeciwzapalne i odkażające dzięki temu jest niezastąpiony
przy przeziębieniu i grypie. Działa wspomagająco zwalczając wirusy i bakterie.
Wrotycz wykazuje działanie w wielu przypadkach. Wyciąg z tego zioła jest też
składnikiem wielu ziołowych leków uspokajających, gdyż działa wyciszająco i
antydepresyjnie. Dodatkowo rozluźnia mięśnie i wpływa na ukrwienie organizmu.
Ma zbawienne znaczenie dla pracy serca, gdyż wspomaga jego pracę i ułatwia
przepływ krwi. Zawarte we wrotyczu substancje zwiększają wydzielanie hormonów,
co za tym idzie wzmacniają doznania seksualne, wpływają na ich długość i
intensywność, a także redukują bóle głowy.
Materiałem zielarskim jest ziele,
kwiaty oraz owoce. Ziele
wrotycza zbieramy przed i w czasie kwitnienia rośliny – sezon
trwa zatem od maja do czerwca. Uzyskany materiał roślinny suszymy krótko
wieszając po kilka gałązek w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu lub – jeżeli
nie dysponujemy takimi warunkami – susząc go w ogrzanym do 40 stopni piekarniku.
Po wysuszeniu mielimy całość maszynką
do mięsa z dużymi otworami. Po rozdrobnieniu wkładam roślinny materiał do słoja
i chowam go w ciemne miejsce.
Kwiaty wrotycza
zbieramy w czasie kwitnienia, czyli od lipca do września. Z racji na ich zbicie
mogą pojawić się trudności w powolnym suszeniu. Ja idę zatem na łatwiznę i
używam otwartego na oścież piekarnika nagrzanego do 40 stopni, przy czym
wysuwam często blachę, by proces suszenia nie był zbyt gwałtowny. Po krótkim
pobycie w piekarniku wrotyczowe kwiaty przekładamy do słoja, który zamykamy
szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce.
Owoc wrotycza zbieramy we wrześniu i październiku.
ulicaekologiczna.pl
https://pieknojestwtobie.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz