Geranium sprawdza się w słodkich
wypiekach i deserach. Będzie pasowało do lodów truskawkowych i do galaretki
jabłkowej - możecie dodać trochę drobno posiekanych liści albo zaparzyć liście
w wodzie (którą dodacie do galaretki) lub w mleku (którego użyjecie, robiąc
lody). Drobno posiekane liście można też dodawać do przetworów, np. do
kandyzowanej skórki cytrynowej.
Wyłóżcie dno tortownicy (albo dołków w
foremce na muffinki) liśćmi geranium, wlejcie ciasto biszkoptowe lub ucierane -
pieczcie, jak podano w przepisie. Ciasto przejdzie cytrusowym aromatem. Aby
wzmocnić efekt, możecie użyć do ciasta aromatyzowanego masła. "Wymasujcie"
kilka liści geranium, aby uwolnić olejki. Owińcie w nie masło, włóżcie do
foliowej torebki i odłóżcie na noc do lodówki.
Zróbcie pachnący lukier. Wymieszajcie
5 liści z 300 g cukru i zostawcie na noc. Potem usuńcie liście, a cukier
utrzyjcie z 2 białkami, szczyptą soli i 60-80 ml zimnej wody. Ustawcie miskę
nad parą i ubijcie na lśniącą, gęstą masę. Wystudźcie i udekorujcie ciasto.
Dodajcie rozgniecione liście do
ponczu, lemoniady, grzanego piwa albo do drinków, zwłaszcza tych z ginem.
Zanurzcie kilka liści w butelce octu
jabłkowego i odstawcie, aż przejdzie ich aromatem. Takiego octu używajcie do
sałatek (również owocowych), ryb i marynat. W occie możecie też na przykład
zamarynować warzywa i owoce: marchewkę, fasolkę, pietruszkę i śliwki.
Słodki krem z geranium
Zagotujcie 200
ml kremówki i 50 ml mleka, zalejcie 12 liści geranium i odstawcie na godzinę.
Następnie lekko podgrzejcie. Ubijcie 3?żółtka i 30 g cukru na kogel-mogel.
Dodajcie do niego podgrzaną śmietankę z mlekiem, wlejcie do rondelka i podgrzewajcie,
stale mieszając, aż masa zgęstnieje (uważajcie, by jej nie zagotować, bo jajka
się zetną!). Przecedźcie do miski ustawionej na lodzie. Rozlejcie do kokilek i wstawcie
do lodówki. Podawajcie z jagodami lub borówkami amerykańskimi.
ZIELONY KOKTAJL Z AROMATYCZNYM
GERANIUM
7 liści geranium (pelargonia pachnąca)
2 szkl. ciasno upakowanych młodych
liści szpinaku
3 duże pomarańczy
2 miękkie kiwi
1 gruszka
1 banan
garść kostek lodu
sok z cytryny do smaku
Z pomarańczy wyciskamy sok. Odlewamy
1/2 szklanki i blendujemy z liśćmi geranium, odstawiamy na 15 minut aby sok
naciągnął aromatem geranium, przecedzamy przez drobne sitko (zmiksowane listki
wyrzucamy- są za twarde do smoothie lub patrz ramka poniżej). Obieramy owoce,
kroimy w kostkę, dokładnie myjemy i suszymy liście szpinaku. Wsypujemy wszystko
do kielicha blendera dodajemy kostki lodu i cały sok z pomarańczy (łącznie z
tym o aromacie geranium), miksujemy do jedwabistej konsystencji. Jeśli jest za
gęste dodajemy więcej soku z pomarańczy. Jeśli smak jest mało wyrazisty
dodajemy soku z cytryny.
Zmiksowanych liście geranium
pozostałych po koktajlu można użyć jeszcze do herbaty, wystarczy zalać je
wrzątkiem razem z torebką ulubionej herbaty, pozostawić przez parę minut a
potem przecedzić przez drobne sitko.
Aromatyzowany cukier
Zasypujemy liście kryształkami cukru i zostawiamy na kilkanaście dni lub zmiksujemy liście z cukrem i suszymy.
http://afterkorpo.pl
http://www.greenmorning.pl
magazyn-kuchnia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz