poniedziałek, 25 czerwca 2018

Geranium - przepisy kulinarne



Geranium sprawdza się w słodkich wypiekach i deserach. Będzie pasowało do lodów truskawkowych i do galaretki jabłkowej - możecie dodać trochę drobno posiekanych liści albo zaparzyć liście w wodzie (którą dodacie do galaretki) lub w mleku (którego użyjecie, robiąc lody). Drobno posiekane liście można też dodawać do przetworów, np. do kandyzowanej skórki cytrynowej.

Wyłóżcie dno tortownicy (albo dołków w foremce na muffinki) liśćmi geranium, wlejcie ciasto biszkoptowe lub ucierane - pieczcie, jak podano w przepisie. Ciasto przejdzie cytrusowym aromatem. Aby wzmocnić efekt, możecie użyć do ciasta aromatyzowanego masła. "Wymasujcie" kilka liści geranium, aby uwolnić olejki. Owińcie w nie masło, włóżcie do foliowej torebki i odłóżcie na noc do lodówki.

Zróbcie pachnący lukier. Wymieszajcie 5 liści z 300 g cukru i zostawcie na noc. Potem usuńcie liście, a cukier utrzyjcie z 2 białkami, szczyptą soli i 60-80 ml zimnej wody. Ustawcie miskę nad parą i ubijcie na lśniącą, gęstą masę. Wystudźcie i udekorujcie ciasto.

Dodajcie rozgniecione liście do ponczu, lemoniady, grzanego piwa albo do drinków, zwłaszcza tych z ginem.

Zanurzcie kilka liści w butelce octu jabłkowego i odstawcie, aż przejdzie ich aromatem. Takiego octu używajcie do sałatek (również owocowych), ryb i marynat. W occie możecie też na przykład zamarynować warzywa i owoce: marchewkę, fasolkę, pietruszkę i śliwki.

Słodki krem z geranium
Zagotujcie 200 ml kremówki i 50 ml mleka, zalejcie 12 liści geranium i odstawcie na godzinę. Następnie lekko podgrzejcie. Ubijcie 3?żółtka i 30 g cukru na kogel-mogel. Dodajcie do niego podgrzaną śmietankę z mlekiem, wlejcie do rondelka i podgrzewajcie, stale mieszając, aż masa zgęstnieje (uważajcie, by jej nie zagotować, bo jajka się zetną!). Przecedźcie do miski ustawionej na lodzie. Rozlejcie do kokilek i wstawcie do lodówki. Podawajcie z jagodami lub borówkami amerykańskimi.



ZIELONY KOKTAJL Z AROMATYCZNYM GERANIUM
7 liści geranium (pelargonia pachnąca)
2 szkl. ciasno upakowanych młodych liści szpinaku
3 duże pomarańczy
2 miękkie kiwi
1 gruszka
1 banan
garść kostek lodu
sok z cytryny do smaku
Z pomarańczy wyciskamy sok. Odlewamy 1/2 szklanki i blendujemy z liśćmi geranium, odstawiamy na 15 minut aby sok naciągnął aromatem geranium, przecedzamy przez drobne sitko (zmiksowane listki wyrzucamy- są za twarde do smoothie lub patrz ramka poniżej). Obieramy owoce, kroimy w kostkę, dokładnie myjemy i suszymy liście szpinaku. Wsypujemy wszystko do kielicha blendera dodajemy kostki lodu i cały sok z pomarańczy (łącznie z tym o aromacie geranium), miksujemy do jedwabistej konsystencji. Jeśli jest za gęste dodajemy więcej soku z pomarańczy. Jeśli smak jest mało wyrazisty dodajemy soku z cytryny.
Zmiksowanych liście geranium pozostałych po koktajlu można użyć jeszcze do herbaty, wystarczy zalać je wrzątkiem razem z torebką ulubionej herbaty, pozostawić przez parę minut a potem przecedzić przez drobne sitko.



Aromatyzowany cukier
Zasypujemy liście kryształkami cukru i zostawiamy na kilkanaście dni lub zmiksujemy liście z cukrem i suszymy.



http://afterkorpo.pl
http://www.greenmorning.pl
magazyn-kuchnia.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz